Rectus diastase – Delte mavemuskler

HVAD ER DELTE MAVEMUSKLER

Et emne som optager mig meget i øjeblikket er delte mavemuskler, også kaldet rectus diastase. Jeg har været så heldig at mine mavemuskler fandt på plads, kort tid efter Davids fødsel og igen efter Sebastians fødsel i 2018. Men sådan går det desværre langt fra for for alle.

I min optik er der alt for lidt fokus på dette emne, da jeg oplever at rigtigt mange kvinder er kede af deres kroppe -særligt maven efter en fødsel. Med den rette rådgivning fra læge og jordemoder mener jeg, at man kunne hjælpe rigtigt mange kvinder godt på vej mod bedre selvværd og accept af egen krop. Desværre har jeg oplevet rigtigt ofte, at lægerne og jordmødrene sender kvinderne videre til fitnesscentrene og ligeledes gør fitnesscentrene til lægerne og jordmødrene. Det er bestemt ikke for at pege fingre, men i min optik burde der være større fokus på problematikken. Jeg oplever virkelig mange, som er utrygge ved at starte træning op og mange som opgiver på forhånd fordi vejledningen ikke har været tilstrækkelig.

HVAD ER DELTE MAVEMUSKLER

100 % af alle gravide får delte mavemuskler i løbet af graviditeten. Dette er simpelthen nødvendigt for at der kan være plads til det lille menneske som vokser inde i maven.

skc3a6rmbillede-2017-01-30-kl-12-07-46

Her ser du fx min mave i graviditetsuge 33, hvor jeg fremstår med delte mavemuskler i min ellers fine six-Pack.

Maven er opbygget af forskellige muskler: Transversus abdominis (dybdeliggende mavemuskler), inde og ydre obliques (skrå mavemuskler) og endeligt rectus abdominis (lige mavemuskler – dem, som man ofte forbinder med den populære six-pack). Sidstnævnte er dem som skilles vertikalt under en graviditet, som det tydeligt fremgår af billedet ovenfor.

Delte mavemuskler opstår pga øget pres indefra, som strækker i bindevævet ved linea alba. Fasciaen er ikke elastisk på samme måde som dine øvrige led, og vil blive trukket længere og tyndere (og derfor også svagere). Hvis du har arbejdet uhensigtsmæssigt under graviditeten -og efter fødsel kan man desværre komme til det punkt, hvor træning ikke længere er nok for at rette op på dette. Derfor er det vigtigt, at man passer på kroppen før, under og efter graviditeten.

Typisk kan man spotte tilstanden når maven laver “Toblerone”. Altså en trekant midt på maven, der hvor linea alba løber.

KONSEKVENSER AF RD

Rent funktionelt har de delte mavemuskler den konsekvens, at man ikke har lige så stor stabilitet omkring kropsstammen. Rent æstetisk kan dette give udslag i topmave eller få det til at ligne, at du fortsat er gravid; en såkaldt “mommy tummy”.

Rectus diastese kan desuden være årsag til en række andre problemer heriblandt lændesmerter, forstoppelse, inkontinens samt kroniske smerter  og ustabilitet i bækkenregionen samt navlebrok (spottes typisk ved at navlen popper ud -også efter du har født).

HVAD SKAL MAN VÆRE OPMÆRKSOM PÅ

Under graviditeten skal du være opmærksom på om din mave laver den såkaldte Toblerone (trekantsform). Det gør den typisk når de dybe mavemuskler ikke kan skabe den nødvendige støtte omkring din core.

Følgende øvelser, jeg vil anbefale dig at være ekstra opmærksom på og undlade helt hvis Tobleronen opstår:

  • lige mavebøjninger både sit ups og crunches
  • plankeøvelser
  • bensækninger (rygliggende)
  • “båden”/ v-sit ups
  • push ups
  • pull ups

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: